Noen glimt fra Møst velforenings historie


 
Møst velforening ble startet 2. april 1989. Til da hadde Møst ungdomslag, Møst UL Samhold, på mange måter fungert som bygdas velforening i tillegg til å drive tradisjonelt ungdomslagsarbeid.
Velforeningens første styre besto av Magne Berg (formann), og styremedlemmene Lise Haug, Øystein Keiseraas, Herbjørg Brattøy og Per A. Nordli.
På styremøtet fjorten dager etter stiftelsesmøtet satte velforeninga opp en langtidsplan. De skulle arbeide for fast dekke på veien til Flatsetsund, gatelys i kretsen, kloakkledning i Møstadalen, tomter til boligbygging, sikre friområder ved sjøen, opprettholde skole, barnehage og fritidshjem og endelig sørge for busskur mellom Flatøya og Flatsetsundet.
 
For å finansiere gatelys ble det søkt om midler fra Aksjon skolevei og andre finansieringskilder. De første lysene kom på plass allerede høsten 1989.
 
I 1990 ble det endelig avklart at Freiøya kraftlag skulle avvikles og gå inn i NEAS. Kraftlaget hadde drevet nøysomt, og hadde mye penger ”på bok”. Planen var at det hele skulle overføres til NEAS.
Men et modig styre bevilget 2,5 millioner av kraftlagets oppsparte midler til gatelys over hele øya.
 
Møst velforening satte straks i gang med utbygging. Som vanlig når noe skal skje i Møst foregikk det hele på dugnad.
Det var dårlig vær hele høsten, men oppmøtet på dugnadene var fenomenalt og arbeidet gikk raskt unna.
Utpå nyåret i 1991 var alle lysene på plass. Møst var ferdig lenge før noen i de andre kretsene hadde begynt arbeidet.
Mange i bygda gjorde en kjempeinnsats både med organisering og arbeid. Skal noen spesielt nevnes må det være Øyvind Dahle og Svein Terje Enge som monterte kabler og armatur.
13. april 1991 ble det holdt en heidundrende lysfest på ungdomshuset.
 
 
Velforeninga og ungdomslaget samarbeider godt. Det er avtale om at ungdomslaget og velforeninga bytter på å arrangere 17. mai og St. Hansfester. Velforeninga begynte også med å sende velkomsthilsener til alle som kjøper seg hus og flytter til bygda. Dette gjøres fortsatt. I tillegg ønskes alle nye verdensborgere bosatt i Møst velkommen med en blomsterhilsen. Dette gjøres fortsatt.
 
Mot slutten av 90-tallet ble alle husstander oppfordret til å lage nye postkassestativ. Resultatet ble mange flotte og forseggjorte stativ som pynter opp bygda.
 
I 1997 arrangerte velforeninga og Røde Kors kurs i opplivingsteknikk, ”Vi redder liv”. 51 deltakere var med på dette kurset.
 
I 1998 startet også innsamlinga av gamle bilder fra kretsen. Dette arbeidet har velforeninga fortsatt med. I tillegg har foreninga sørget for å lage kart med alle gamle navn påtrykt i tillegg til at velforeninga har organisert godkjente veinavn og godkjente skilt.
 
 
Velforeninga har i alle år arbeidet for å forbedre fylkesveien. Særlig prekært har det vært i Kystvågen, der veien gikk rett gjennom tunet. Vegvesenet ville først bygge nye vei mellom bolighuset og uthuset, men velforeninga fikk sammen med daværende ordfører Anders O. Bergem arrangert et møte med veisjef Karl Melby som resulterte i at veien skule legges bak uthuset der den går i dag.
Steinmassene fra dette arbeidet ble brukt til bussholdeplasser ved Lillevik og Møst. Før dette gikk i orden måtte velforeninga sørge for å betale for opparbeidelsen. Senere skaffet vegvesenet to busskur på disse to holdeplassene.
 
I den aller verste teleløsninga våren 1999 organiserte velforeninga en befaring der både vegsjef og formannskap ved selvsyn fikk se hvor lendig veien kunne være når telen ga seg i grusvegen. Vegsjefen foreslo asfaltering hvis kommunen kunne betale halvparten av utgiftene. Asfalteringsarbeidet startet 18. september 2000, og allerede 11. november ble det arrangert offisiell åpning av nyveien med nok en folkefest på ungdomshuset.
 
Under asfaltarbeidet måtte veien utbedres enkelte plasser. Dette utnyttet velforeninga og fikk bygd to nye bussholdeplaser, en på Kirkemyra og en på Amundøya. Det ble kjøpt inn to nye busskur som ble satt op på dugnad.
 
Velforeninga har i alle år sørget for tenning av julegrana i Møst. I 2001 bestemte styret at inntektene skulle gå til et fadderbarn. Det ble ei jente fra Nicaragua, som velforeninga fortsatt støtter med penger til skolegang.
 
Da Olav Nyland begynte å bære posten fra Flatsetsundet til Møst tidlig på 1920-tallet, ble det satt opp en steinbenk ved Kirkehaugen på Kirkemyra.  Den skulle Nyland ha til å hvile seg på postruta. Benken fikk snart navnet Kjærlighetsbenken. Da veien ble utvidet forsvant benken. I 2002 satte velforeninga opp en ny benk på samme sted samtidig som området ble beplantet.
Da som nå heter benken Kjærlighetsbenken, og er en flott plass å ta en pust i bakken når man går tur.
 
(Dette er et utdrag av en tekst skrevet for bygdeboka.)